szo. júl 13th, 2024
ragasztó fajták

A tél elég lassan akart engedni a szorításából, de végül csak sikerült átlépni a tavaszi szezonba. Hamarosan nyakunkon a forró nyár, amikor valóságos öröm lesz elmerülni egy kültéri medence vizében.

Természetesen ahhoz, hogy ez megtörténhesse első körben meg kell teremteni a tökéletes helyszínt. Bár a házi strandokhoz vásárolhatók kész medencék, amik gyors összeállítást követően azonnal alkalmazhatók, de sokan a tartósabb és saját gyártású kivitelekben hisznek. Ezek megszületéséhez a különféle ragasztó fajták hasznos kiegészítőként szolgálnak. Az alapot minden esetben egy masszív vasbeton szerkezet szolgáltatja. Ezt kell megfelelő formában szigetelni, burkolni, hogy a beengedett folyadék biztosan ne tudjon megszökni belőle.

A professzionális ragasztó fajták gondoskodnak róla, hogy a stabilitás garantált legyen, valamint az időtállóság révén sok évtizeden keresztül használható legyen a medence. A különféle szigetelő szalagok és lemezek az esetleges hőtágulásokból eredő feszültségmentesítést szintén elvégzik, ezzel elejét vége a repedések keletkezésének. Az alakváltozásra képes, flexibilis ragasztó fajták előnye, hogy követik a beton esetleges tágulásából eredő változásokat és nem hagyják, hogy a burkolólapok sérüljenek. Ezek minden esetben C2TE, illetve S1 jelöléssel legyenek ellátva.

A medence összefolyók mentén ugyanúgy sajátos erőhatások lépnek fel, valamint itt történhet meg a szivárgás nagyobb része, ha nem figyelünk oda a kialakításnál. Ezen a részen ezért a vízzáró epoxi ragasztó fajták bevetése javasolt a vízhatlan rögzítés biztosításához.