csü. máj 23rd, 2024

Az ablak minden ház kötelező eleme, azonban minden ablak elöregszik az évek során, így idővel elkerülhetetlenné válik a nyílászáró csere. Mikor érdemes megejteni a nyílászáró cserét és milyen ablakokra érdemes váltani? Mutatjuk!

Nyílászáró csere – milyen gyakran szükséges?

Minden ablak más és más, így ablakonként eltérő, hogy milyen hosszú az élettartam. Azonban van egy átlagos szám, amely egy körülbelüli évszámot ad meg arra, hogy mikor érdemes a nyílászáró csere lebonyolítása, amely pedig nem más, mint 20-25 év. Ha tehát ablakaid már több, mint 20 évesek, érdemes egy szakértővel megnézetni állapotukat.

Nyílászáró csere – ekkor jött el az ideje

Természetesen a nyílászáró csere ideje nem egy bűvös átlagos számtól függ, hanem legfőképp az ablak állapotától. Természetesen ha nagy a probléma, sokszor csupán egy rövid átnézésből megállapíthatjuk. Ilyen például ha nem vagy nehézkesen nyílik ki az ablak, láthatóan rések alakultak ki az ablakkereten, stb.

Egy ablak legfontosabb tulajdonsága a hőszigetelő tulajdonság. Egy nem megfelelően hőszigetelő ablak ugyanis rendkívüli mértékben megnövelheti a rezsit, valamint sokszor kellemetlen lehet, amikor beengedi a nyári forróságot, vagy épp a téli fagyos levegőt. Épp ezért az első, amit érdemes megvizsgálni, hogy az adott ablak környékén érzel e levegőt beáramolni, illetve hogy az ablak környéke mennyire vette át a kinti hőmérsékletet.

Egy nyílászárónál emellett fontos, megfelelő üvegezéssel rendelkezzen, így az ablaküveg szép, repedésmentes legyen, illetve ne legyen párás belülről. Természetesen nyílászáró csere során a cél lehet az is, hogy az adott ablak passzoljon otthonod új stílusához.

Milyen ablak a legjobb választás nyílászáró csere esetén?

Amennyiben épp nyílászáró csere előtt állsz és nem tudod, melyik a legjobb ablak számodra, segítünk! Természetesen ennél a döntésnél is több szempontot kell megvizsgálni, ezeken a szempontokon megyünk most végig.

Az első és legfontosabb az ablak hőszigetelő képessége. Épp ezért érdemes hosszú távon gondolkozni és remek hő- és hangszigetelő képességű ablakot választani, amelyhez ajánljuk a háromrétegű üvegezésű, 7 kamrás ablakok választását. Mindemellett érdemes még az Ug értéket is megvizsgálnunk választáskor, ugyanis minél kisebb ez az érték, annál jobb lesz a hőszigetelés.

A hőszigetelő tulajdonság mellett nyílászáró csere esetén érdemes még figyelembe venni, hogy az adott ablak passzol e lakásunkhoz, milyen gyártótól származik, milyen márkája van, valamint az ablak színén is érdemes elgondolkodni.

Egy nyílászáró csere mit sem ér azonban, ha az új ablak nem megfelelően van beépítve, épp ezért kulcsfontosságú még a megfelelő ablakos cég megtalálása. Amint megtalálja a megfelelő céget, már minden adott ahhoz, hogy otthonát új, minőségi és remekül hőszigetelő ablakokkal szerelje fel.