sze. júl 10th, 2024
vizesedés

Egy lakás körül gyakran vannak olyan megoldandó feladatok, amik nem várhatnak sokáig. A téli időszak ilyen szempontból különösen kitett, mert az egyes javítások a hideg hónapokban nem kivitelezhetők, csak amint a hőmérséklet fagyfont fölé emelkedik. Ha tehát a vizesedés még a fagyok beállta előtt problémát okoz, amire nagy esély van a csapadékosabb őszi hónapok alkalmával, akkor jobb azonnal cselekedni. Általában a talajnedvesség okozza a fő gondot, ami érthető módon lentről indul meg a porózus szerkezeti elemekben, a kapillárishatás következményeképpen és eljuthat akár több méter magasra minden probléma nélkül.

A megoldás a vizesedés esetén általában némi falbontással jár, hiszen a régi vakolatot bizonyos magasságban muszáj eltávolítani, hogy kezelhető legyen a probléma. Bár régen várni kellett legalább egy szezont, hogy a visszavakolás kezdetét vegye, mert csak így volt esély a már elázott falazat kiszáradására. A speciális készítmények ugyanakkor ma már rendelkezésre állnak és ezekkel gyorsan elvégezhető a vizesedés megállítása. A SikaMur® InjectorCream-100 krém bejuttatva az előre elkészített furatokon keresztül teljes vízzárást garantál a későbbiekben.

Ha ezt bejutattuk a helyére, akkor következhet a SikaMur® Dry vakolat felhordása. Ez engedi lélegezni a felületet, így az utólagos kiszáradásra is esélyt ad és a későbbi sóvirágok lekötését megoldja. Végezetül pedig a SikaMur® Finish cementes, mész alapú simítóvakolat tökéletes fedést nyújt, amivel a felület kiegyenlíthető. A vizesedés ellen tehát lehet ideális módon tenni, csak akarni kell.