szo. júl 13th, 2024

Pláne, ha az ember a négysávos főút kellős közepén áll a dugóban, belső sávban, majd egyszer csak beesik a kuplung és nincs tovább. A legtöbben ilyenkor szerintem örülnek neki, hogyha megtalálják a féket és megfelelő reakcióidővel meg tudják állítani az autót – amit ugye a dugóban elég kellemetlen is lehet akár összehozni – ha mondjuk 1 métert sem lehet mozdulni anélkül, hogy bele ne mennénk az előttünk-mögöttünk lévőben.

Van egy barátnőm, akivel ez valóban meg is történt a Hungária körúton és nagy szerencséje volt, meg persze komoly lélekjelenléte. Ez egy olyan eset, amire igazából nem lehet felkészülni, mert normál esetben ez nem történik meg senkivel. Azonban, ha bizonyos dolgok túlmelegednek a dízel autókban, vagy más probléma adódik, akkor előfordulhatnak ilyen „finomságok”.

A lényeg persze inkább csak azon van talán, hogy aztán ezt ki milyen formában tudja orvosolni. A kuplung javítása ugyanis lehet nagyon pozitív kimenetelű dolog is, hogyha az ember a megfelelő szervizbe tudja vinni a járgányt. Neki sikerült jó helyet választani a Méta Autószerviz személyében, úgyhogy most róluk írok néhány gondolatot.

A 19. kerületben található a műhely, ahol a legjobb felszereltséggel és eszközökkel várják az autósokat és motorosokat minden márkától és típustól függetlenül. Lehet szó valamilyen rutin műveletről, mint akár a téli-nyári gumik cseréje a tavaszi és őszi átállás során, vagy lehet akár valamilyen nem várt problémának a megoldása, mint mondjuk itt ebben a kuplungos esetben.

Nos, először is, aki szeretne kicsit közelebb kerülni ahhoz, hogy hogyan is működik egy kuplung, annak ajánlom figyelmébe a Méta Autószerviz oldalán található cikket, amit cím alapján megtalálhattok könnyedén – mert pontosan erről szól. Aztán ha valamilyen zavart érzünk az erőben, akkor abban is segítségünkre van ez az oldal, hogy ötleteket ad azzal kapcsolatban, hogy milyen problémák fordulhatnak elő a kuplunggal. Ebből pedig talán az a legfontosabb konklúzió, hogy mi magunk mit érzékelhetünk ezekből a dolgokból. Mert, ha időben felismerjük az adott problémát, akkor könnyen lehet, hogy még akkor el lehet csípni egy-egy meghibásodást, mielőtt még nagyobb anyagi, vagy személyi kár keletkezne.

A metaautoszerviz.hu oldalon részletesen kitérnek arra is a kuplung gondokkal kapcsolatban, hogy mi magunk mit észlelhetünk egy-egy potenciális meghibásodás esetén. Egyrészt, mivel egy manuális váltós autó esetében ugye folyamatosan kontaktban van az autó sofőrje a kuplunggal, ezért nagyon hamar észre lehet venni, hogyha a szokásosnál könnyebben, vagy épp nehezebben lehet lenyomni ezt a pedált. Tipikus jelenség, amikor csúszik a kuplung, ahogyan az is, hogyha az elindulást követően rángat a kocsi, vagy ráz az autó. Az is gyakran elő tud fordulni, hogyha a kuplung felengedése közben, vagy után valamilyen zajt ad az autó. Ezek mind olyan jelenségek, amelyek arra utalnak, hogy sürgősen keressük fel a szervizt, mert hamarosan komolyabb hibát fogunk észlelni.

A Méta Autószerviz oldalán arra is kitérnek, hogy az esetek többségében a kuplunggal kapcsolatos problémák megoldása cserével lehetséges. Elenyésző azon esetek száma, amikor valamilyen más egyéb beavatkozással meg lehet oldani egy ilyen helyzetet.

A gyakorlati pontokra is kitérnek a szerviz oldalán, amivel megerősítik azt az állítást, mi szerint a legtöbb esetben valóban a tengelykapcsoló cseréjére van szükség a biztonságos közlekedés érdekében, hiszen a kuplung alapvető fontosságú az autó irányíthatóságát illetően. Kár ezen filléreskedni, mert enélkül nem tudunk biztonsággal eljutni egyik pontról a másikra. Aztán persze amikor annyiról van szó, hogy megégett a felület egy nagyobb csúsztatás végett, akkor egyébként van lehetőség a javításra, de ebben az esetben érdemes még néhány alkatrészt cserélni a környezetben. Erről bőségesen olvashattok a metaautoszerviz.hu oldalon is, és higgyétek el, hogy az ő írásukban hitelesebb ez, mint az enyémben.

A kuplung szerelés árairól is lehet náluk érdeklődni, mert alapvetően minden javítási esetben fel szokták tüntetni, hogy nagyjából mennyivel számolhat az autó tulajdonosa, amikor egy ilyen hiba merül fel. Itt viszont csak annyit tudtak mondani, hogy normaidős a javítás, ami nagyban függ az autó típusától, méretétől, a kuplung beépítésétől és egy csomó műszaki paramétertől. Azonban, egy telefonnal ezt is könnyen ki lehet deríteni, tehát ha megbízható autószervizt kerestek, akkor a Métát tudom ajánlani a 19. kerületben. Kezdjétek azzal, hogy megnézik a webet!