ked. márc 5th, 2024

Habár még javában zajlik a tél, lassan a tavasz is készül befordulni a sarkon, és a tapasztalt otthontulajdonosok már most légkondicionálóik éves karbantartásán gondolkodnak. Ezek a berendezések a legtöbb helyen téli álmot alszanak, ezért különösen fontos, hogy tavasszal alaposan átvizsgálják és kitakarítsák őket, hogy a lehető legjobb állapotukban várhassák a hűtési szezont.

A karbantartást (vagy klímavásárlást) azért is érdemes tavasszal elvégezni, mert ilyenkor a klímaszerelők beosztása (és a klímák ára) is barátságosabb.

Szóval milyen feladatokat kell elvégezni a klíma éves karbantartása során? A következőkben erről lesz szó.

Cserélje ki vagy mossa ki a légszűrőket

A légszűrők csak akkor képesek tisztán tartani a klíma által forgatott levegőt, ha alaposan kitisztítják őket használat előtt. Ez olyasmi, amit évente többször is el kell végezni, ha a készüléket néhány hónapnál tovább használják.

Egyes készülékek szűrői cserélhetők, míg mások könnyedén kimoshatók egy kis langyos vízzel, mielőtt visszahelyeznék őket. A szűrők cseréjének/takarításának ideális gyakorisága az adott modelltől függ, tehát érdemes megkeresni a légkondicionáló kézikönyvét, vagy klímaszerelőre bízni ezt a feladatot.

Tisztítsa ki a kondenzvíz-kivezető csövet

Működési elvüknek köszönhetően a klímaberendezésekben kondenzvíz keletkezik, amelyet egy egyszerű csövön keresztül vezetnek ki a rendszerből. Nagyon fontos, hogy ez a folyadék akadálymentesen távozzon a berendezésből, különben súlyos problémákat okozhat – akár még vissza is folyhat a szobába a beltéri egységen keresztül, és tönkre is teheti azt.

Egy befészkelő pók, a hónapok során összegyűlő por és bármilyen egyéb nem oda való anyag is gátolhatja a víz megfelelő elfolyását, ezért ajánlott minden hosszabb szünet után ellenőrizni, hogy a cső tiszta-e.

Takarítsa le a kültéri egységet

Az ősz és a tél során rengeteg falevél, sár és egyéb szennyeződés rakódik le a kültéri egységen. Nagyon fontos, hogy használat előtt alaposan letakarítsa azt, hogy semmi se akadályozhassa a helyes légáramlást a készülék számára. Különösen figyeljen oda a falevelekre és a faágakra, amelyek beszorulhatnak a rácsok közé.

Amennyiben úgy véli, hogy az egység alaposabb tisztítást igényel (és tavasszal általában ez a helyzet), kérje egy tapasztalt klímaszerelő segítségét ehhez, illetve az egyéb karbantartási feladatokhoz is!

Tisztítsa ki a beltéri egységet

A beltéri egység párologtató csöve szintén egy olyan alkatrész, ami csak tiszta állapotban képes a leghatékonyabban működni. Ez a készülék egyik legfontosabb eleme, hiszen ez felel a forgatott levegő lehűtéséért. Nem meglepő tehát, hogy a hetek, hónapok során komoly pormennyiség rakódhat le rajta, amit használat előtt mindenképpen érdemes eltávolítani.

Természetesen ez már egy olyan feladat, amit jobb szakemberre bízni, hiszen a klímaberendezések számos érzékeny alkatrészt is tartalmaznak.

Összességében tehát minden tavasszal ajánlott egy alapos takarítást és általános karbantartást végezni az összes otthoni légkondicionálón. Érdemes ehhez egy tapasztalt klímaszerelő segítségét kérni, hiszen egy szakember sokkal több olyan hibalehetőséget vehet időben észre (repedések, szivárgások stb.), amik később drága javításokat igényelnének.