csü. júl 11th, 2024
lapostető szigetelés
A 60-as években kezdett igazán népszerűvé válni a lapostetők hőszigetelése, ugyanis a szokásos cserepes, palás magastetőket mellőzni kezdték a magasabb árúk miatt. A lapostető szigetelés az épületek felülről történő lezárását jelenti, aminek köszönhetően meg lehet spórolni a cserépfedés és ugye a faszerkezet előállítás költségét.
A 70-es éve évek végére, amikor igazán fellendült a paneles építkezés, roppant elterjedté vált a lapostető szigetelés. Mára már sok ilyen épület elhasználódott, régi, nem épp hatékony hőszigeteléssel rendelkezik, amikre bizony ráfér az újítás. Sokan felismerték ezt, és olyan cégek után kerestek, amik segíthettek a lapostető szigetelés modernizálásában.

Persze ottvannak azok is, akik hajlamosak megfeledkezni ennek a fontosságáról, esetleg alapból félvállról veszik ezt. Más szituációkban pedig sajnos nincs rá anyagi keret. Pedig olyan épületekről van szó, amik a legtöbb esetben igen jó adottságokkal bírnak.
Sőt, olyan megoldásokat hordoznak magukban, amiket nem érdemes elhanyagolni, ugyanis hosszútávon akár az ingatlan szerkezete is károsodhat. Remek példa itt a lapostető szigetelés. Azok az épületek, amik a 70-es években épültek, biztos, hogy igénylik a korszerűsítést, már ami a hőszigetelést illeti. Az elmúlt 50 évben biztos, hogy elöregedett már a szigetelés.

Lapostető hőszigetelése vidéki házaknál

Persze nem csupán paneleknél lehet fontos ez, hanem vidéki házaknál is. Régebben ezeket sok eseteben építették lapos tetővel, főleg spórolási célból. Nyilván akkor nem maradhatott ki a lapostető hőszigetelése, de csakis az akkori megoldásokra és módszerekre hagyatkozhattak a szakértők, amik manapság már elavultnak számítanak. A szigetelésnek pedig az évek során számos megpróbáltatáson kellett átesniük.
Gondolni kell itt főleg az időjárás viszontagságaira: télen a hóra, fagyra, nyáron az erős napsütésre és kánikulára. Sajnos, ahol egyszer megsérült, ott könnyen válik egyre súlyosabbá a helyzet, mivel a víz beszivároghat, és idővel elkerülhetetlenné válik a penészesedés is.
A vidéki házaknál is szükséges lehet tehát a lapostető hőszigetelése, új, modern módszerekkel. Érdemes a hőszigetelést rendszeresen leellenőrizni, hiszen csakis így találhatók meg azok a hibák és sérülések, amik egy idő után sok problémához vezethetnek.
Ha már több helyen is rossz állapotú a szerkezet, akkor mindenképp ajánlott az egész lapostető hőszigetelése, annak a felújítása mellett dönteni. Amikor pedig kész a projekt, ismét örülni lehet a számos előnynek, amit ez garantál. A segítségével az ingatlanban például sokkal huzamosabb ideig bent tartható a megtermelt meleg.